GODT NYTT ÅR
Vi ønsker alle våre gjester og gode samarbeidspartnere et Godt Nytt År og ønsker velkommen til flere spennende arrangement både i og utenfor Langhuset i 2016.

Nedenfor en liten oppsummering av våre arrangement i desember 2015.

Lyset i Langhuset bragte fram kunnskap og store følelser

Lørdag 19. desember satte Svein Terje Olsen sine varme tekster full fyr i Langhuset. Han satte mange følelser i sving hos rundt 120 lydhøre og forventningsfulle gjester. Lyset var allerede tent, men dette ble fullt fyrverkeri i følelser og en varm førjuls ettermiddag.

Lys i Langhuset skal bringe fram både kunnskap og følelser, og gjestene og vertskapet skal bli bedre kjent med tiden og spenningene rundt samlingen av Norge for mer enn tusen år siden og ikke minst hvordan dagliglivet artet seg på det mektige høvdingsete på Sandnes.

Mange har blitt litt bedre kjent med personene, historiene og matstellet på Sandnes denne desembermåneden – kildene forteller at for mer enn tusen år siden, under slaget på Sandnes, brant kong Harald Hårfagre, Norges første konge, ned Langhuset på Sandnes og drepte høvdingen Torolv Kveldulvson, Sigrid på Sandnes sin ektemann. Torolv var en svært mektig høvding, en framgangsrik handelsmann og han ektet selveste Sigrid på Sandnes som var den aller rikeste arving til Sandnes og Torgar, to av de mest verdifulle godsene nord om Nidaros.

Historie, handel og matstell for tusen år siden

Høvdingen og handelsmannen Torolv Kveldulvson fra Sandnes startet handelseventyret med tørrfisk fra Vågar, og var den første til å eksportere tørrfisk til England i årene rundt 870. Et eventyr som senere utgjorde rundt 80 prosent av bruttonasjonalproduktet i Norge på slutten av 1800-tallet.

Sigrid på Sandnes sluttet fred med kongen etter slaget på Sandnes, hun fikk et raust oppgjør fra Kong Harald Hårfagre, og Sigrid ble gift for tredje gang, og sporene etter henne kan vi følge i ættetavlen – hun ble bl.a. stammor til Øyvind Skaldespiller og Hårek på Tjøtta – og senere til kongehusene i både Sverige og England.

Denne historien og de mange historiene om Torolv og Sigrid, skal sammen med kunnskap om dagliglivet og matstellet på Høvdingsete på Sandnes bringes videre.

Kunnskap og følelser

Lyset ble tent i Langhuset, og det har vært lærerikt og stemningsfullt gjennom «Lys i Langhuset» arr. nå i desember. Vi har fått vite mer om kornet, grauten, ølbrygging og bryggets betydning ved Anne Røde, fra Helgeland Museum og Trond Bjarghov fra Nordgårdens Gårdsbryggeri, fått musikkopplevelser med Etleva Brandth, Sandnessjøen Mannskor og Morten Leirvik, vi har feiret LUCIA sammen med LIONS og SIL, og hatt stemningsfull konsert og fulle hus med Svein Terje Olsen, Øystein Andreassen fra «Mannskapet» og medmusikant Trond Carlsen.

Svein Terje fikk følelsene fram hos de rundt 120 gjestene i Langhuset lørdag ettermiddag. Gjestene ga stående applaus til Svein Terje og ville ikke slippe taket, og gjestene var takknemlig for at han deler sine varme og gode tekster – dette vekker mange minner og må bli tradisjon i Langhuset, var tilbakemeldingene fra mange av de besøkende i Langhuset.

Langhusets egne bøker forteller mer om dagliglivet og matstellet på Sandnes for tusen år siden. Vi håper både bøkene og gjesteforelesere skal bidra til å levendegjøre Sandnes sin plass i Norges-historien og gi både barn og voksne en mulighet for å snuse inn atmosfæren i Langhuset.

Vertskapet i Langhuset takker alle som har bidratt til å tenne lys i Langhuset, og spesiell takk til de som har delt kunnskaper og følelser med frammøtte gjester og et stolt vertskap.

Ser fram til fortsatt samarbeid og godt vennskap, og ønsker alle besøkende og samarbeidspartnere et godt nytt år.

Med vennlig hilsen,

Vertskapet i Langhuset på Sandnes

Fra temadager med Ølbrygging v/ Trond Bjarghov og med grøt som tradisjonsmat v/ Anne Røde. Eva Brandth sørget for det flotte musikalske innslaget.

LYS i Langhuset ute…

….og LYS i Langhuset inne.

 

SAMARBEIDSPARTNERE – Lys i Langhuset 2015:

En stor takk til våre samarbeidspartnere under Lys i Langhuset serien i 2015!