FYRET og Langhuset har store planer i høst
Denne høsten blir det «LAIV» i Langhuset sammen med kultur- og teaterverkstedet FYRET. Langhuset og Fyret har etablert et forpliktende samarbeid, og har store planer denne høsten og fram mot sommeren 2018.

Samarbeidet skal bl.a. lede til «LAIV» i Langhuset for barn og ungdommer, helga den 15.-17. september. Senere følger LUCIA-forestilling i desember, sier Heidrun Aaserud som er instruktør og prosjektleder i FYRET.

Sigrid på Sandnes, ættene og mytene står sentralt i formidlingsarbeidet. I tillegg til «LAIV» og smårollespill fram mot neste sommer, skal en forberede og avklare mulighetene for å sette opp «Sandnes-spillene» sommeren 2019. Vi har et betydelig arbeid å gjøre for å få i gang «Sandnes-spillene», sier Heidrun i FYRET – men så har vi også store ambisjoner for samspillet med Langhuset, legger hun til.

Vi tar fatt i tusen år gamle skikkelser og slekter, omveltninger, dramatiske, små og store hendelser fra Høvdingsete på Sandnes, og leter i ulike kilder for å finne sporene fra fortiden, sier hun. Vi finner mye materiale til «LAIV» både i og utenfor Langhuset. FYRET med bl.a. Heidrun og Tor Helge Allern i spissen, skal hjelpe oss med å formidle og levendegjøre hendelser og begivenheter fra vikingtiden. Både deltakere og besøkende vil bli enda bedre kjent med slektene, mytene, maktkampene og de ulike skikkelsene fra Sandnes – og betydningen av disse, opplyser Oddvar Pettersen fra vertskapet i Langhuset.

«Sigrid fører Torolv til Sandnes» – er en av mange ulike begivenheter og hendelser for «LAIV» i og utenfor Langhuset på Sandnes.

Instruktør og prosjektleder Heidrun Aaserud ved Kultur- og teaterverkstedet FYRET, vil sammen med barn og ungdommer fra FYRET, åpne dørene i Langhuset.

FYRET med Heidrun og Tor Helge Allern i spissen, planlegger flere «LAIV» og forestillinger med barn og ungdom i løpet av 2017 og 2018. Det arbeides for å få til første «LAIV» i helga den 16.-17. september 2017.

Oddvar fra Langhuset og Heidrun fra FYRET skal sammen med ulike samarbeidspartnere, forberede, planlegge og avklare mulighetene for å sette opp «Sandnes-spillene» til sommeren 2019.

Alliansen FYRET og Langhuset ønsker å gjenskape magien i «Sandnes-spillene», og har tidsriktige omgivelser med Langhuset, minnestein over Torolv Kveldulvson, Øyvind Finnson Skaldespiller (minnestein ved meieriet), Gårdshaugen ved Meisfjordgården (Alstahaug kommunes tusenårssted), Horvnesgrava og Amfiet (ligger ned mot Sandnes-elva).

Mange småvikinger besøkte Langhuset i «slaget om Arctic Race i Sandnessjøen» i august 2016. For mer enn 1 000 år siden forvaltet og beskyttet Håløygene betydelige naturressurser og landområder i Hålogaland. Høvdingsete på Sandnes var sammen med Torgar, Tjøtta og Hov på Dønna, store og betydningsfulle gårder. Høvdingene, storgårdene og folket stod sentralt i kamp om makt og posisjoner, handel og rikdom.

Heidrun viser fram ættetavlen i Langhuset. Ættene og slektene stod helt sentralt. Giftemål og medgift var også viktige veivalg for å sikre posisjoner og maktstrukturer. Sigrid på Sandes er stammor til flere kjente skikkelser i historien. Hennes sønn Finn Øyvindson ble gift med Ragnhild (barnebarn til kong Harald Hårfagre), og Sigrid ble bestemor til den kjente Øyvind Finnson Skaldespiller og oldemor til selveste Hårek på Tjøtta.

 

12311 >