Lys i Langhuset – Ølbrygging – 03.12.2015
Årets andre arrangement under vignetten "Lys i Langhuset" hadde tema: Ølbrygging. Omlag 60 personer var til stede og var med på å smake fram Torolvs Brygg og Sigrids Brygg!

Ølbrygging er en eldgammel tradisjon i Norge, og langt tilbake i tiden brygget alle øl. Og for riktig lenge siden, på 1100-tallet, kunne man faktisk risikere å bli landsforvist, hvis man ikke hadde gjort sin plikt, nemlig å brygge øl til de religiøse høytidene!

Denne tradisjonen er vi nå på tur å ta tilbake, og mange ønsker å lære seg og lage godt øl hjemme på kjøkkenbenken. Trond Bjarghov driver et lokalt gårdsbryggeri på Sømna og vil vise hvordan man kan lage sitt eget øl.

Torolvstein vil invitere samarbeidspartnerne og Vikinglaugets medlemmer til å smake fram den type øl som etter hvert skal bli Torolvs Brygg og Sigrids Brygg. Torolvs Brygg og Sigrids Brygg skal ferdigstilles i 2016, og vil bli til gjennom flere arrangement vinter/vår 2016.

I Langhuset ble det denne kvelden servert både spekemat og drikkeviser fra Sandnessjøen Mannskor. Se reportasje nedenfor!

Suksessfull og lovende ØL-smaking i Langhuset på Sandnes

– Sigrid og Torolv får sitt eget øl i løpet av 2016

Arrangement under vignetten «Lys i Langhuset» hadde sist torsdag 3.desember ØL-brygging på menyen. Mer enn 60 gjester var benket til foredrag, smaking og gilde i Langhuset ved Høvdingsete på Sandnes.


Sandnessjøen Mannskor sang flere flotte drikkeviser med lydhøre tilskuere.

Kveldens foredrag, brygging og smaking ble innledet av et muntert og opplagt Sandnessjøen Mannskor. De gav de frammøtte god bør utover hele kvelden, med flere gode drikkeviser og et smittende humør. Sangopplevelsene satte god stemning og tente virkelig lyset i Langhuset denne torsdags-kvelden.


Anne Røde holdt et humoristisk og fengene foredrag om ølets historie

Gjester fikk innføring i kornets og ølets historie med Anne Røde fra Helgeland Museum. Hun ga tilhørerne historisk vandring som startet med øl-brygging i oldtidens Babylon. En tid der ølet ble brygget av prestinner og gudinnene Siris og Nimkasi var ølets beskytterinner. Visse øltyper ble brygget eksklusivt for seremonier i templet, og øl og religion har siden vært knyttet uløselig sammen, fortalte Anne Røde. Øl var i faraoenes Egypt en del av den daglige dietten, og opp i århundrene kjenner vi til at det var påbudt ved lov å dyrke humle og brygge øl på gårdene her i landet.


Trond Bjarghov ga en god innføring i ølbryggingens kunst der tilhørerne fikk smaksprøve på flere typer brygg.

Det er veldig sannsynlig at Sigrid brygget eget øl på høvdingsetet sitt på Sandnes, og at hun både samlet og smakte til brygget ved hjelp av ulike planter og frukter som hun fant på den store Sandnesgården. Dette var bl.a. tema hos øl-brygger Trond Bjarghov, fra Nordgården Gårdsbryggeri i Sømna. Han ga tilhørerne innføring i produksjon av godt øl, og gikk gjennom prosessene med mesking, vasking, koking og gjæring. Han delte erfaringer og gav råd om hvordan en skal smake fram Sigrid og Torolvs brygg. Ved hjelp av ulike planter som bl.a. einer og posj – skal smaken fram, men han holdt også fram vidunder-urten Rosenrot som en meget nyttig tilsetting for å sikre en «oppkvikkende» virkning for både kropp og sjel.


Gjestene koste seg ved langbordet i Gildehallen.


Trond Bjarghov  beretter mens tilhørerne prøvesmaker

Tilhørerne fikk smaksprøver av tre ulike ølsorter som skal bli til Sigrids Brygg, Torolvs Brygg og Langhusets matøl. Dette er et langsiktig arbeid som skal pågå gjennom hele 2016. Sammen med gjester skal en utover året smake fram det beste øl fra Langhuset. Det er en møysommelig prosess for å finne fram til de ulike særtrekk i ølet enten det skal nyttes i dagligliv på Sandnes, til mat og fest eller det skal gi kraft og mot til å dra på store og krevende seilaser.


Det ble både prøvesmaking og bespisning under gildet i Langhuset

Lys i Langhuset samlet mange gjester denne desemberkvelden. Gjestene ble tatt i mot i et opplyst, varmt og lunt Langhus, og det er lett å hensette seg til helt andre tider når en samler seg rundt langbordet til felles gilde med lokalt brygg i glassene.


Fra Årestua – Laila Brunvold fra Sigrid-kongressen prøvesmaker det som skal
bli til Sigrids Brygg. Her sammen med Høvdingen.

Mange av gjestene delte sine smaks-opplevelser. Laila Brunvold fra Sigrid-kongressen delte sin smaks-opplevelse med de mange frammøtte, og hun så fram til å kunne være med å smake fram Sigrids Øl – og er gjerne Sigrid-ølets beskytterinne.

Vertskapet i Langhuset ved høvding Oddvar Pettersen, takket av mannskoret og foredragsholdere med ulike boktitler utgitt fra Langhusets eget forlag, og ønsket alle velkommen tilbake til «Lys i Langhuset» med familiearrangement og Lucia, søndag den 13. desember og «grand finale» med Svein Terje og Øystein fra Mannskapet med førjulskonsert, lørdag den 19. desember.

SAMARBEIDSPARTNERE – Lys i Langhuset 2015