Lys i Langhuset – November og desember
I den mørkeste tida av året tenner vi i år lys i Langhuset ved Høvdingsete på Sandnes for fjerde år på rad. Vi legger opp til fire arrangement under vignetten "Lys i Langhuset" i november og desember der vi inviterer alle til fire førjuls arrangement for samvær, glede og nytte.

Nedenfor de kommende Lys i Langhuset arrangement i november og desember:

Torsdag 19. november kl 19:00 – 21:00

Tema: Grøt som mattradisjon

Først ut i årets arrangement under Lys i Langhuset er det fokus på tema: Grøt som tradisjons mat. Grøt er en norsk ur-mat tradisjon. De fleste av oss har et

forhold til risgrøt i jula, og kanskje er du en av dem som spiser havregrøt til frokost om morgenen. Nå har grøten fått en renessanse; I New York, London, København og Stockholm dukker det opp egne grøtbarer, som spesialiserer seg på grøt i alle varianter.

I oktober i fjor deltok Anne Røde fra Sømna i grøt-VM i Skottland der hun serverte havregrøt basert på råvarer og mattradisjon fra Helgeland. 19. november kommer Anne til Sandnessjøen og til Langhuset ved Høvdingsete på Sandnes, der hun med stor entusiasme vil servere både historie og smaksprøver.

Musikalsk ramme ved Eva K. Brandth.

Torsdag 3. desember kl 18:30 – 22:00

Tema: Ølbrygging – bli med å smake fram Sigrids og Torolvs Brygg

Ølbrygging er en eldgammel tradisjon i Norge, og langt tilbake i tiden brygget alle øl. Og for riktig lenge siden, på 1100-tallet, kunne man faktisk risikere å bli landsforvist, hvis man ikke hadde gjort sin plikt, nemlig å brygge øl til de religiøse høytidene!

Denne tradisjonen er vi nå på tur å ta tilbake, og mange ønsker å lære seg og lage godt øl hjemme på kjøkkenbenken. Trond Normann Bjørghov driver et lokalt gårds bryggeri på Sømna og vil vise hvordan man kan lage sitt eget øl. Det blir både smaksprøver og litt om ølets historie.

Torolvstein vil invitere samarbeidspartnerne og Vikinglaugets medlemmer til å smake fram den type øl som etter hvert skal bli Torolvs Brygg og Sigrids Brygg.Torolvs Brygg og Sigrids Brygg skal ferdigstilles i 2016, og vil bli til gjennom flere arrangement vinter/vår 2016.

Torolvstein byr ellers på spekemat og drikkeviser fra Sandnessjøen Mannskor.

Lucia – Dette blir et koselig arrangement for både små og store

Søndag 13. desember kl 16:00 – 18:00

Søndag 13.desember er det Lucia og i samarbeid med SIL planlegges Lucia-opptog med lys (og kanskje med hest og vogn) fra Kulturbadet og fram til Langhuset. Der vil det bli servert Lussekatter, underholdning og sang for små (og store) i et stemningsfylt og lunt Langhus.

Lørdag 19. desember, kl 1500-1700

Tema: Førjulskonsert med Svein Terje & co

Vi er stolte av å ha fått «Mannskapet» med Svein Terje og Øystein til å runde av Lys i Langhuset – serien vår.

Få med deg én av de få konsertene «Mannskapet» med Svein Terje og Øystein avholder i år. De historiske og stemningsfulle omgivelsene i langhuset passer perfekt til de flotte tekstene til Svein Terje som sammen med Øystein garantert vil gi deg en flott førjuls musikkopplevelse i Langhusets Gildehall.

Mannskapet skaper stemning og ettertanker i Langhuset, og vi er veldig glade for å kunne ha dem tilbake i Langhuset.

I tillegg kan du denne lørdags ettermiddagen få servert rømmegrøt m/ tilbehør.

Med vennlig hilsen

Vertskapet ved Høvdingsete på Sandnes

SAMARBEIDSPARTNERE – Lys i Langhuset 2015: