Lys i Langhuset – Grøt som mattradisjon – 19.11.2015
Først ut i årets arrangement under Lys i Langhuset er det fokus på tema: Grøt som tradisjonsmat.

Grøt er en norsk ur-mat tradisjon. De fleste av oss har et forhold til risgrøt i jula, og kanskje er du en av dem som spiser havregrøt til frokost om morgenen. Nå har grøten fått en renessanse; I New York, London, København og Stockholm dukker det opp egne grøtbarer, som spesialiserer seg på grøt i alle varianter.

I oktober i fjor deltok Anne Røde fra Sømna i grøt-VM i Skottland der hun serverte havregrøt basert på råvarer og mat tradisjon fra Helgeland. 19. november kommer Anne til Sandnessjøen og til Langhuset ved Høvdingsete på Sandnes, der hun med stor entusiasme vil servere både historie og smaksprøver. (Se tekst og bilder nedenfor fra arrangement 19.11.2015)

«Grøt som mattradisjon» ble et meget vellykket arrangement som det første i serien på fire arrangement under vignetten «Lys i Langhuset». Vel 40 personer var til stede i Langhusets Gildehall i løpet av kvelden.

Eva Brandth sørget for det musikalske innslaget med nydelig klassisk fiolin musikk. En sprudlende Anne Røde koserte om grøtens fortreffelighet og et meget lydhørt publikum lot seg fasinere av de muligheter som finnes i flere typer grøt samt tilsetninger – det er ikke bare sukker og kanel som gjelder!

Nedenfor noen stemningsbilder fra Gildehallen og Årestua.


Godt verktøy er halve jobben…


Anne og Eva


Eva med kveldens tre velsmakende utvalg av grøtretter (Bygg-, Havre- og
Rømmegrøt) og flotte «toppings» – ikke bare sukker & kanel.


Trellen John Viking med sin husfrue Lea anretter grøt på fatene til alle gjestene.


Anne serverer gjestene i Årestua


Høvding Oddvar fikk også til slutt servering av Anne

SAMARBEIDSPARTNERE – Lys i Langhuset 2015