Lys i Langhuset – Drømmen om strømmen
Langhuset finner fram til store og historiske merkedager. I 2017 er det nøyaktig hundre år siden det første elektriske lys ble tent i Sandnessjøen.

Torsdag 15. desember 2016 forrettet historiker og forfatter Kåre Hansen om disse begivenhetene, og han har sammen med Helgeland Kraft, tent mange lys med praktboken, «Drømmen om strømmen».

Dette er et bokverk som i ord og bilder forteller hvordan samfunn og byer blir til – og hvordan disse skapes og utvikles av ildsjeler, foretaksomme og modige kvinner og menn. «Drømmen om strømmen» er blitt til etter initiativ fra Helgeland Kraft – og er en historisk beretning om utbygging av elektrisitet i Sandnessjøen og Leirfjord, og hvordan nettopp Forslandsdalen i Leirfjord helt opp til vår tid, blir kilde til samfunnsbygging, industrialisering, modernisering og velstand.

Langhuset takker Kåre Hansen for en fantastisk reise i tid, og beretningen om tiltakslyst, modernisering og framvekst av bysamfunn. Vertskapet i Langhuset ser fram til å være med å markere denne begivenheten gjennom hele 2017, og ser fram til å markere hundreårsdagen for det første elektrisitetsverket på Åsen, tirsdag den 31. oktober 1917.

Mange interessert tilhørere fikk høre om foretaksomhet, pågangsmot, tro og tvil for hundre år siden – og hvordan byen vokste fram for hundre år siden.

Kåre Bjørnvold fra Sandnessjøen fikk denne kvelden høre om sine nærmeste forfedre, som stod i bresjen for tiltakslyst, modernisering, samfunnsbygging og forretningsutvikling i Sandnessjøen.

31.oktober 1917 ble en merkedag i Sandnessjøen sin historie og grunnlag for økt aktivitet og vekst.

Vertskapet i Langhuset sto for servering i en innlagt pause i Kåre Hansens kåseri – en reise 100 år tilbake i tid.

«Drømmen om strømmen» er en praktbok om tiltakslyst, innovasjon og nyskaping, og mange stod i kø for å sikre seg signerte bøker fra Kåre Hansen sin hånd.