Lys i Langhuset - Grøt som mattradisjon - 19.11.2015

Først ut i årets arrangement under Lys i Langhuset er det fokus på tema: Grøt som tradisjonsmat. Grøt er en norsk ur-mattradisjon. De fleste av oss har et

forhold til risgrøt i jula, og kanskje er du en av dem som spiser havregrøt til frokost om morgenen. Nå har grøten fått en renessanse; I New York, London, København og Stockholm dukker det opp egne grøtbarer, som spesialiserer seg på grøt i alle varianter.

I oktober i fjor deltok Anne Røde fra Sømna i grøt-VM i Skottland der hun serverte havregrøt basert på råvarer og mattradisjon fra Helgeland. 19. november kommer Anne til Sandnessjøen og til Langhuset ved Høvdingsete på Sandnes, der hun med stor entusiasme vil servere både historie og smaksprøver. (Se tekst og bilder nedenfor fra arrangement 19.11.2015) 

 

"Grøt som mattradisjon" ble et meget vellykket arrangement som det første i serien på fire arrangement under vignetten "Lys i Langhuset". Vel 40 personer var til stede i Langhusets Gildehall i løpet av kvelden.

Eva Brandth sørget for det musikalske innslaget med nydelig klassisk fiolin musikk. En sprudlende Anne Røde koserte om grøtens fortreffelighet og et meget lydhørt publikum lot seg fasinere av de muligheter som finnes i flere typer grøt samt tilsetninger - det er ikke bare sukker og kanel som gjelder! 

Nedenfor noen stemningsbilder fra Gildehallen og Årestua.

 

Godt verktøy er halve jobben...

 

Anne og Eva

 

Eva med kveldens tre velsmakende utvalg av grøtretter (Bygg-, Havre- og Rømmegrøt) og flotte "toppings" - ikke bare sukker & kanel.

 

Trellen John Viking med sin husfrue Lea anretter grøt på fatene til alle gjestene

 

Anne serverer gjestene i Årestua

 

Høvding Oddvar fikk også til slutt servering av Anne

 SAMARBEIDSPARTNERE - Lys i Langhuset 2015